Bruiloft op Curacao  
       
 

Toeristische Tips van het bruispaar

Ok, de meeste van jullie zijn ten minste al 1x op Curaçao geweest, maar voor iedereen die dat nog niet is geweest, of voor iedereen die zich afvraagt wat niet gemist mag worden, op deze site een aantal insider-tips op het gebied van Strand, Actief, Cultuur en Eten & Drinken.

Strand
De mooie stranden van Curaçao vind je eigenlijk op het hele stuk tussen Willemstad en Westpunt. We geven de mooiste stranden weer met hun voor- en nadelen:
1. Eén van de eerste mooie stranden is Kokomo. Lekker dicht bij maar al erg mooi! En er zit ook nog eens een prima restaurant en een duikschool. Langs de weg naar Kokomo kun je ook nog flamingo's spotten! Toegang gratis, ligbedjes te huur. 
2. Vanaf de weg naar westpunt richting Sint Willibrordus ga je richting Daaibooi en Porto Marie. Daaibooi is een prachtige baaitje, gratis toegankelijk. Je kunt strandbedden huren. In het weekend erg druk, door de weeks prima! Porto Marie is een stuk toeristischer (betaald, drukker), maar heeft er (daarom) wel een prima restaurant bij.
3. De volgende richting het westen is Cas Abao. Breed strand met poederzand en vaak veel visjes om te zien (snorkel mee!). Ligbedjes te huur en er is ook een barretje. Entree 10 gulden per auto.
4. Een echte toplocatie is San Juan. Super idyllische strandjes op het gebied van dit oude landhuis. Wat ons betreft de mooiste spot van het eiland. Nadeel is wel dat je een flink eind off-road moet rijden, en er geen enkele voorziening is. Toegang 8 gulden per auto.
5. Lagun. Leuke baai waar soms schildpadden zwemmen. Goed te combineren met een lunch in het restaurant hoog boven het strand, met prachtige view! Toegang gratis, ligbedden te huur.
6. Veel verder naar het westen liggen Kleine en Grote Knip. Prachtige stranden, Grote Knip zul je zeker herkennen van vele reclamefoto's van Curaçao. In het weekend weer erg druk. Toegang gratis. 
7. De laatste tip is Playa Kalki, helemaal bij westpunt. Klein maar zeer mooi strand, super snorkel locatie! Toegang gratis.


Actief
Als je moe geworden bent van al dat liggen op het strand, zijn er super veel mogelijkheden om actief bezig te zijn. Denk aan wandelen, mountainbiken, snorkelen en duiken, quad rijden, paard rijden, jeep safari en hiken. Hier een paar tips:
1. De meeste van jullie zitten in Jan Thiel. Direct daarnaast liggen de Zoutpannen van Jan Thiel, waar je flink kunt wandelen, hardlopen en Mountain biken. Een eenvoudige wandeling is die langs de kust van Jan Thiel, ingang naast Koko's onze trouwlocatie, naar Mambo beach. Voordeel is dan ook nog dat je aan komt op een plek met legio mogelijkheden voor een drankje of hapje. Daarna kun je weer terugwandelen, of je pakt voor 3 gulden (en een beetje geduld) de bus terug!
2. Snorkelen. Dicht bij Jan Thiel zit een van de beste snorkel spots, de Tug Boat. Een andere unieke snorkel locatie is Playa Piscado ook wel playa Grandi genoemd (vlakbij Westpunt). Daar maken de lokale vissers hun vis schoon en daar komen zeeschildpadden op af! Een unieke ervaring! Verder kun je bij alle stranden hierboven genoemd wel leuk visjes kijken.
3. Duiken. Zelf geen ervaring opgedaan hiermee, maar van verwoeds duikers de volgende aanbevelingen gekregen om een (eerste) duik te doen; 'Curious to dive' vlakbij Jan Thiel  http://www.curious2dive.com/ of 'Atlantis' vlakbij Willemstad https://atlantisdiving.com/
4. Het actieve hoogtepunt is natuurlijk het 'beklimmen' van de Christoffelberg. Begin wel op tijd (07:30 uur) want anders is het te heet. Na 11:00 uur mag je niet meer naar boven. Je kunt er dan meteen een bezoek aan Landhuis Savonet aan koppelen (zelfde ticket) voor een stukje cultuur. 
5. Quad (ATV) of buggy rijden, kun je fantastisch doen aan de oostkant van het eiland. Dit wordt goed verzorgd aangeboden door ATV & buggy tours (http://www.atvbuggytours.com/).
6. Suppen (stand up Padling) of Windsurfen op het prachtige spaanse water via http://supcuracao.com/
7. Kajakken of zeilen op hetzelfde spaanse water ;-) via Prosail Curaçao (check met Jelle; ceremoniemeester (contactgegevens onder contact) voor de mogelijkheden).
8. Paard rijden kun je doen bij Rancho Alegro Curaçao, gelegen bij het landhuis van St Michiel. Er worden ook buitenritten aangeboden. Volgens onze nichtjes erg de moeite waard. Zie voor meer informatie en het maken van een reservering op Face Book Rancho Alegre Curaçao. 
9. Verder zijn er verscheidene jeepsafari mogelijkheden om het eiland te ontdekken. 


Cultuur
Curaçao en Nederland hebben samen natuurlijk een roemruchte geschiedenis. Kijk voor je hierheen gaat op YouTube eens de film  'Tula' en je zult hier met heel andere ogen rond rijden! (en veel herkennen!)
Om iets van de cultuur mee te krijgen, zou je in elk geval een landhuis moeten bezoeken en een van de musea, die gericht zijn op het slavernij verleden.
1. Kura Hollanda museum in de stad geeft een goed en indrukwekkend beeld van de afrikaanse voorvaderen van Curaçao en de slavernij.
2. Kas di Pali Maishi. Ofwel huis met het dak van maisbladeren. Ieniemienie openlucht museum, met een leuke rondleiding over hoe mensen hier vroeger leefden. Op de weg naar westpunt. 


Eten & Drinken
Helemaal onderaan, maar o zo belangrijk voor Curaçao. Veel mensen hebben niet eens een fornuis, er wordt veel buiten de deur gegeten. En echt niet voor de prijzen als bij Zanzibar in Jan Thiel ;-)
Lokaal eet men in de middag warm en dat haalt men bij een 'snek'. Meestal is dat een piepschuimen bak met rijst en een vlees stoofpotje, de 'stoba'. Dit kun je op tal van plekken halen, let op waar lokalen parkeren bij de gebouwtjes met tralies voor de ramen waar men voor zit. Dat zijn de sneks!
Je vindt alle restautrants en beoordelingen natuurlijk gewoon op trip advisor, maar hierbij toch een paar tips:
1. Wil je lokaal eten, ga dan naar Pop's place (strand Caracas Baai), Plasa Bieu (= oude markt), gelegen achter de ronde markt in Willemstad, Punda of naar Landhuis Dokterstuin (op de weg naar westpunt). Vraag voor je iets wilt bestellen, wat er die dag gemaakt wordt, want de kaart is slechts een indicatie van wat ze kunnen maken, niet wat er die dag is ;-)
2. Wil je eten met het mooiste uitzicht? Ga dan naar De Gouverneur in de stad (Otrobanda) voor zicht op de beroemde handelskade of naar Fort Nassau met geweldig uitzicht over de hele stad en de Julianabrug.
3. Wil je iets culinairders, ga dan naar Bij Blauw in Pietermaai of Fishalicious in de Penstraat.
4. Gezellig eten aan het strand met je voeten in het zand doe je bij Hemmingway te Mambo beach (zie 'Meet the Bride') of Scuba Lodge te Pietermaai.